Vossenhol

8 augustus 2017

Vossenhol

Volgens het decreet van 28 januari 1977 valt de naamgeving van straten en pleinen onder de bevoegdheid van de gemeenteraad wiens voorstellen voor goedkeuring aan de hogere overheid zijn voor te leggen.

De naamkeuze is echter niet vrij. Er zijn bepaalde voorschriften te volgen. Zo dient men bij de naamgeving bij voorkeur te putten uit gegevens van de plaatselijke geschiedenis, het kunst- en cultuurleven, de toponymie en de volkskunde. Een van de andere voorschriften is dat straatnamen die onaangename associaties oproepen moeten worden geweerd.

De straat met de nieuwe straatnaam die hier aan de beurt komt is gelegen in het uitgestrekt toponiem de Leenen, van Driehuizen tot Nieuwstad, maar als gekneld tussen de Spiedamstraat en de grens met Malderen. Het is dan ook niet te verwonderen dat onze verre voorzaten, bij gebrek aan een kadaster, behoefte hadden aan bijkomende plaatsnamen om sommige zones in het landschap preciezer te kunnen lokaliseren.

In 1572 was de Leenen nog een heidegebied, maar werden sommige reeds verkavelde grondpercelen toch nader bepaald. Zo vonden we vermeldingen als o.a. een bunder heyden aende voshoelen gelegen. Vermoedelijk gaat het om een plaats waar ooit vossen huisden of werden waargenomen. Midden vorige eeuw schreef men niet meer voshoelen, maar werden in de wegenatlas van Opdorp in de zone nabij Driehuizen twee veldwegen vermeld die respectievelijk Vossenhollos en Vossenholstraetje werden genoemd. De Vossenhollos was toen nog een baantje van slechts tachtig meter lengte. Het was pas nadat de jonggehuwden Eduard Teck en Clemence Lemmens juist voor de Eerste Wereldoorlog even verder in het veld een eerste woning lieten oprichten dat het baantje werd doorgetrokken.

Was Vossenhol voorheen het toponiem gebleven voor een omgeving waarmee slechts de landbouwers uit de buurt vertrouwd waren, dan zorgde de bebouwing en bewoning ervoor dat de zone voor niemand te Opdorp onbekend bleef. Het feit dat de eerste bewoner, die met het Vossenhol werd vereenzelvigd, tijdens de Eerste Wereldoorlog door de bezetter werd opgeëist en naar Duitsland afgevoerd, was aan dat alles niet vreemd. Eduard kwam in 1917 met een gebroken gezondheid terug en overleed kort nadien, wat uiteraard grote beroering verwekte in de Opdorpse gemeenschap.

Het opnemen van Vossenhol in onze nieuwe lijst van straatnamen is in feite niets anders dan het officieel erkennen van een naam waaronder de buurt reeds lang bekend is en die ook toponymisch is te verantwoorden.