8 augustus 2017
In de tweede bocht van de Bovendonkstraat is er rechts een zijweg die toelaat de woning nummer 90 te bereiken. Midden vorige eeuw werd de weg in de wegenatlas opgenomen onder de naam Peer Aertsweg. Vermoedelijk had men nood aan een specifieke naam en koos men gewoon voor de naam van iemand die de weg regelmatig gebruikte. We vonden echter niemand met dergelijke naam die in de eerste helft van vorige eeuw langs de Bovendonkstraat zou hebben gewoond.
Mede door de late rooiing van het bos de Settingh bleek de betrokken weg slechts van zeer plaatselijk belang. Hij werd alleen gebruikt door landbouwers die akkers hadden te bewerken tussen de Bovendonkstraat en de Zittingsweg.
Na het dwarsen van de Zettingbeek kon langs deze weg destijds ook gemakkelijk Vlassenroot worden bereikt. Dit was een van de zeer weinige toponiemen in de buurt en waarmee enkele percelen werden bedoeld die langs het zuiden werden begrensd door een gelijknamige langwerpige put of poel. Aangezien er tot omstreeks de laatste eeuwwisseling te Buggenhout aan vlasteelt werd gedaan, is het best mogelijk dat de waterput ooit voor het roten van het vlas werd gebruikt en naar die benuttiging werd genoemd. In ons landboek (1690) was Vlassenroot reeds een gekend toponiem en nam de put, die mede de Tontbeek voedde, nog een aanzienlijk deel van de aanliggende percelen in beslag. Vermoedelijk is men met het verdwijnen van de vlasbewerking uit ons gewest ook de put als overbodig geen beschouwen en werd hij geleidelijk gedempt. Aangezien de omgeving van de betrokken weg voor zover ons bekend nooit speciaal in de belangstelling kwam, en ook wegens de karigheid aan plaatselijke toponiemen, menen we dat Vlasroot een verantwoorde naamkeuze is. De weg leidde immers naar dat toponiem, dat tegelijk nog herinneringen oproept aan de goede oude tijd van onze voorzaten. Het was de periode waarin vlasbewerking furore maakte, maar… er met hard zwoegen al bij al zeer weinig was te verdienen.