Vinkoorstraat

8 augustus 2017

Vinkoorstraat

Langs de Ravenstraat is er, rechts en ongeveer ter hoogte van de Kapelbaan, een zijweg die door velen wordt gebruikt om zich naar Opwijk te begeven. De weg troffen we op Buggenhouts grondgebied voor het eerst aan op kaarten uit het midden van vorige eeuw. De lengte ervan bleef toen nog wel beperkt en hij was niet doorgetrokken tot de Wiesbeek. Dit sluit natuurlijk niet uit dat een gedeelte van de weg reeds vroeger bestond op Opwijks grondgebied. Wellicht volgden de bewoners van onze buurgemeente, eens over de beek, op hun weg naar onze Boskapel een primitief baantje dat op onze kaarten niet werd aangeduid. Anderzijds is het eigenaardig dat na de opkomst van het gemotoriseerd verkeer en het geleidelijk in onbruik komen van tal van voetwegels er hier en daar toch nog een nieuwe verbindingsweg bijkwam. Allicht voldeed dat in eerste instantie aan een behoefte van de omwonenden. Nadien profiteerden ook anderen ervan.

Circa 1850 voldeed het Bussenstraatje nog aan de behoeften en was er ter plaatse van de Kranenbek overigens een degelijke brug over de Wiesbeek. Onze betrokken weg werd toen in de wegenatlas opgenomen onder de naam Eijken Boschweg en liep nog dood op een beboste zone : een restant van de vele bossen uit de omgeving die in 1690 waren gekend met de toponiemen den Vinckoorbosch, Quinsvelderen (later Coensvelderen genoemd) en den Hofman. Omstreeks 1775 waren die bossen reeds grotendeels gerooid.

De zone langs de zijweg waar later serres werden opgericht behoorde ooit tot den Vinckoorbosch. Het was een perceel van 638 roeden, dat werd genoemd naar de plant vinkoorde of maagdenpalm die er waarschijnlijk veel werd aangetroffen en waarop men belust was voor het aanbrengen van versieringen.

De gekozen naam Vinkoorstraat verwijst dus naar een vroegere begroeiing van de omgeving en daarbij naar het eertijds gebruik om voor het aanbrengen van versieringen zich te behelpen met goedkoop en uit de natuur geplukt materiaal.