Rode

8 augustus 2017

Rode

Sommige nieuwe straatnamen kunnen bij de bewoners van die straten aanvankelijk misschien enig ongenoegen opwekken wanneer hen de precieze betekenis van de naam ontgaat. Nochtans verhoogt de waarde ervan wanneer hij niet uit de lucht is gegrepen, maar stoelt op de oorsprong of de oorspronkelijke bestaansreden van de weg of straat.

In dit geval is rode gewoon een afgeleide of vereenvoudiging van het woord roth in de betekenis van een plaats waar iets (gewoonlijk een bos) werd gerooid. Om onaangename associaties te voorkomen werd de oude vorm roth niet weerhouden, maar werd gekozen voor het gelijkluidende rode.

Ook te Opdorp was er een roth, halverwege de Dries en de vroegere Ruynenbergwegel die de Houtenmolenstraat met de Vekenstraat verbindt. De losweg die naar het toponiem ‘t Roth leidde werd midden vorige eeuw volgens de Opdorpse wegenatlas t Rothlos genoemd. Het was toen reeds een doodlopende weg van ongeveer 100 m lang en 3 m breed, begrensd door percelen van verschillende eigenaars. Het grootste achterliggende perceel behoorde aan de kerkfabriek en ook alle andere uit de omgeving werden zeer vroeg ontbost. Voortgaande op het oude toponiem ‘t Rothmenen we dat de ontbossing aldaar reeds eeuwen voordien had plaatsgehad en nog voor er de andere bossen werden opgeruimd om de windvang van de Ruynenbergmolen te bevorderen.

In het ontstaan van dergelijke brede weg, maar waarvan in 1840 slechts 100 m was overgebleven, moeten we onzes inziens de vroegere molen betrekken. Wellicht was het aanvankelijk een molenweg. De rosmolen langs de Ruynenbergwegel, opgericht omstreeks 1676, werd echter kort na 1775 vervangen door een gewone windmolen, maar dan opgericht aan de overkant van de Houtenmolenstraat. In 1840 waren beide percelen, waar de molen vroeger stond en waar hij nadien werd opgesteld, nog eigendom van de familie Westerlinckx uit Bornem.

Na de verplaatsing van de molen had de Opdorpse bevolking er natuurlijk geen baat meer bij om de vroegere molenweg nog te gebruiken. Het achterste gedeelte van de weg kwam spoedig in onbruik en omstreeks 1840 werd het in de Opdorpse atlas van de buurtwegen niet meer opgenomen. Alleen het gedeelte dat een paar landbouwers toeliet >t Roth te bereiken bleef behouden en kreeg de naam ‘t Rothlos. Dat de weg nu een aparte straatnaam werd toegekend wijst in de richting van een nieuwe toekomst.