8 augustus 2017
Uit de vele nieuwe straatnamen die nu worden toegekend mag geenszins worden afgeleid dat het meestal om jonge straten of steegjes zou gaan die bij gebrek aan reglementering, of de controle hierop, tot stand kwamen. Zo behoort ook deze zijweg van de Vekenstraat tot de oudste straten van Opdorp. Het was eeuwen geleden reeds een straat die de Vekenstraat in nagenoeg rechte lijn verbond met Larendries. Mogelijk was het eens de voornaamste verbindingsweg tussen Opdorp en Sint-Amands. Daarin kwam pas midden vorige eeuw verandering. Op 20 mei 1849 vergaderden immers de burgemeesters en schepenen van Steenhuffel, Malderen, Opdorp en Sint-Amands. Ze kwamen tot overeenstemming om de weg van Steenhuffel-dorp tot de provinciale steenweg te kasseien. Iedere betrokken gemeente zou haar deel van het werk bekostigen. De beslissing werd bij de Opdorpse bevolking zeer gunstig onthaald. Toen werd natuurlijk ook gekozen om de weg van de Opdorpse Dries tot den Haan van een degelijk wegdek te voorzien. Het gevolg was dat de weg van de Vekenstraat naar Sint-Amands in onbruik raakte; althans het gedeelte tot de provinciale steenweg. Vanaf dit kruispunt (aan de latere drankgelegenheid Rozenhof) tot Larendries mocht de weg op verdere overheidshulp blijven rekenen om een volwaardige straat te worden.
Wat nu de naam betreft, vonden we in het twintigste penningcohier van Opdorp (1572) tal van vermeldingen in de aard van een oude bunder lants gelegen op de beke in de muelderstrate, en op een kaart van Sint-Amands uit 1785 werd het verlengde van de straat aangeduid met Mulderstraet. Een taal evolueert echter en midden vorige eeuw werd het in de wegenatlas van Opdorp Molderstraat. Die vorm of schrijfwijze bleef ook nog behouden op het kadasterplan van 1978. Op het grondgebied van Sint-Amands is de straat in onze dagen officieel bekend als Maalderstraat.
Hieruit blijkt duidelijk dat het ooit één straat is geweest, die in beide dorpen werd genoemd naar een molenaar of maalder, waar men zich voor de schrijfwijze van de naam soms liet leiden door het ter plaatse gebruikte dialect. Mulder is overigens de vroegere naam voor maalder, waaruit ooit de familienamen De Mulder, Van Mulders en dergelijke ontstonden.
Als verwijzing naar haar verre oorsprong en haar vroegere rol in het verkeer tussen Opdorp en Sint-Amands, zou men bij de keuze van een straatnaam, in navolging van Sint-Amands, kunnen kiezen voor Maalderstraat. Toch verkiezen we de misschien voor sommigen verouderde vorm Muldersweg om iedere verwarring te voorkomen met de reeds bestaande Maalderijstraat. Bovendien zal de huidige veldweg wellicht toch nooit over de totale lengte worden uitgerust tot straat. Niet alleen de Dam- of Klaverbeek vormt hiervoor een hindernis, maar we betwijfelen of Sint-Amands nog ooit veel interesse zal opbrengen voor het gedeelte van de grensbeek tot de provinciale steenweg.