8 augustus 2017
Zoals verderop vermeld onder Kuipstraat is het wenselijk voor de bebouwde stroken van de verbindingsweg tussen Molenstraat en Beukenstraat twee afzonderlijke namen te voorzien. Het gedeelte aan de kant van de Beukenstraat wordt besproken onder Kuipstraat. Blijft ons nog het westergedeelte, kant Molenstraat.
Het deel van de verbindingsweg, waarvoor de toegang langs de Molenstraat is aangewezen, is gedeeltelijk nieuw en doorloopt een gebied dat lang bebost is gebleven. In 1690 heetten de bossen Hofstat en de Driesschen. De toponiemen de Werrevelders en de Biesewey bevonden zich in de omgeving. We vertoeven hier in een uitgestrekt gebied dat sedert 1230 in bezit was van het klooster van Zwijveke. Bij vergelijk met onze wegenatlas uit circa 1840 bleken de bossen verdwenen en was er in de buurt van de Molenstraat menige veldweg bijgekomen. Hierbij stellen we ook vast dat men voor het nieuwe tracé van de verbindingsweg gedeeltelijk gebruik maakte van een 250 m lange bestaande veldweg die de Molenstraat verbond met het achterste deel van een andere veldweg die ondertussen, in 1960, in onze stratenlijst werd opgenomen onder de naam Dreef. Ook nu nog sluit onze lange verbindingsweg tussen Molenstraat en Beukenstraat aan met de Dreef die toelaat de Krapstraat te bereiken. In de reeds genoemde wegenatlas werd dit oude maar tegenwoordig beter uitgeruste weggedeelte vermeld met de naam Kortedreef.
Daar de doorlopen toponiemen zich hier minder lenen voor een nieuwe straatnaam en er reeds anderhalve eeuw een naam beschikbaar is, achten ook wij het wenselijk Kortedreef te herwaarderen. Kortedreef en Kuipstraat liggen dus in elkaars verlengde, met op 250 m van de Molenstraat de aftakking Dreef : het punt waar beide straatnamen eindigen.