Kluisweg

8 augustus 2017

Kluisweg

In de eerste bocht van de Bovendonkstraat is er links niet alleen de aftakking naar het gemeentelijk containerpark. Er even voorbij is ook een zijweg die midden vorige eeuw in onze wegenatlas werd opgenomen onder de naam Kluysweg. Via deze weg was reeds in 1690 het toponiem het Cluysveldeken te bereiken, dat zijn naam ontleende aan de Cluys in de hoek gevormd door de Bovendonkstraat en de toegangsweg naar het containerpark.

Tegen het kiezen voor de oude naam Kluisweg kan moeilijk enig bezwaar worden ingebracht. Blijft nog de rol die de Cluys ooit kan hebben gespeeld.

De Cluys bevond zich aan het einde van het dorp of aan de rand van het bos. Etymologisch betekent cluys : woonst van een kluizenaar. Ook Dr. Jan Verbesselt en andere wetenschappers achtten het waarschijnlijk dat er lang geleden een eremiet woonde, al durft men die plaats niet in verband te brengen met de vroegste vestiging van de vertegenwoordigers van de abdij van Affligem te Buggenhout. Dit dan vooral omdat, na in 1125 een groot deel van Buggenhout te hebben verkregen, de abdij er allicht de voorkeur zal aan gegeven hebben haar hof in haar eigen domein op te richten en de Cluys zich buiten dat gebied bevond. Dat sluit natuurlijk niet uit dat er in 1125 of kort nadien een paar paters misschien tijdelijk hun intrek namen in afwachting dat hun curia in gereedheid werd gebracht.

Het perceeltje was alleszins zeer vroeg bewoond. In 1690 bedroeg de oppervlakte 57 roeden en was het verdeeld onder vier eigenaars die het met hun gezin ook bewoonden.

Met Kluisweg brengen we een periode uit onze dorpsgeschiedenis in herinnering die verder teruggaat dan de oudst gekende oorkonde over Buggenhout: de tijd dat de uitbouw van ons dorp nog moest beginnen.