8 augustus 2017
Het pleziert ons dat de oude naam Bussenstraat werd verkozen en opnieuw mondgemeen kan worden. Het betreft het zijbaantje van Hoge Jan, rechts en naast het huisnummer 16, dat via het toponiem Kranenbek naar de Wiesbeek en Opwijk leidt.
In 1690 bestond het straatje reeds, maar in ons landboek noemde men het niet bij naam. Het landboek van Merchtem (1705) daarentegen vermeldt het als Capuynestraetje. Achteraan vormt het straatje over een lengte van slechts circa 30 m de grens met onze buurgemeente, tussen de percelen Sectie C nummers 380A en 382A of juist voor het toponiem Kranenbek.
Ook in ons landboek uit 1775 wordt het straatje herhaaldelijk genoemd maar telkens als Busserstraetje. We hebben geen idee waar een naam als Busserstraatje, later mogelijk vervormd tot Bussenstraatje, zou kunnen vandaan komen. We vinden in de omgeving geen enkel toponiem, ook niet te Merchtem en Opwijk, dat ertoe aanleiding kon geven.
Wanneer we de naam Bussenstraat verkiezen, steunen we ons op de schrijfwijze zoals aangetroffen in onze wegenatlas uit midden vorige eeuw. Die vorm had blijkbaar ingang gevonden en was goed bekend bij de bevolking. Hoe anders te verklaren dat in het Koninklijk Besluit van 1 september 1905, waarin de begrenzing van de parochie Opstal werd bepaald, men het Bussenstraatje vermeldde als mede de grens vormend van de nieuwe parochie. Waarom men toen Hoge Jan, over de volledige lengte, niet bij Opstal liet aansluiten is ons eveneens een raadsel. Zelfs voorbij de Bussenstraat bevonden zich voorheen een paar zeer bescheiden woningen. Misschien hadden die huurwoningen de tijd niet kunnen weerstaan en waren de percelen omstreeks de laatste eeuwwisseling herbebost ?
Wellicht is de naam Bussenstraat nu voor sommigen wat vreemd en had men liever een naam gezien die naar het toponiem Kranenbek verwees. We mogen echter de geschiedenis van het straatje niet verloochenen. Er zijn teveel bronnen die de oude straatnaam vermelden om ons aan iets nieuws te wagen. Het is ook niet omdat we tot heden de oorsprong of de betekenis van de naam niet hebben achterhaald dat de naamkeuze van onze voorzaten minder verantwoord zou zijn.