8 augustus 2017
Het verbaast ons dat de bebouwing langs de dreef in het bos tot heden bij de Bosdreef werd gerekend. Tijdens een bespreking in de gemeenteraadszitting van 5 november 1971 noemde men deze dreef reeds Bareeldreef. Ook op een paar in onze gemeente verspreide publicaties vonden we die naam vermeld.
De dreef, van Bosdreef tot Peizegem, begrenst verscheidene zones met evenveel verschillende toponiemen. Dat belet niet dat ook wij de naam Bareeldreef verkiezen. Tijdens het Oud Bewind, toen het bos nog privaatbezit was, stonden her en der afsluitingen opgesteld om het verkeer met voertuigen te belemmeren. De naam Bareeldreef roept echter meer herinneringen op aan de enorme moeilijkheden die onze ouders en grootouders werden berokkend tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Mogen we eraan herinneren dat van het begin van de Duitse bezetting ons land werd ingedeeld in drie zones:
- het Spergebied, in de omgeving van het IJzerfront ;
- het Etappegebied, waar de Duitse soldaten kwamen inkwartieren na aan het front te zijn afgelost;
- de rest van het land, dat onder de bevoegdheid viel van het Generaal Gouvernement.
Heel Oost-Vlaanderen, en bijgevolg ook Buggenhout en Opdorp, behoorde tot het Etappegebied, waarvoor een veel strengere reglementering werd uitgevaardigd dan voor het Generaal Gouvernement met o.a. de provincies Brabant en Antwerpen. We woonden aan een kunstmatige maar grondig bewaakte grens die het overbrengen van goederen en levensmiddelen uiterst bemoeilijkte. Daar de dorpen Merchtem, Opwijk, Steenhuffel, Malderen, Lippelo en Sint-Amands tot het Generaal Gouvernement behoorden werden Buggenhout en Opdorp nagenoeg geïsoleerd.
De verordening van 21 december 1916 bracht alleszins geen soelaas. Toen herinnerde men onze gemeentelijke overheden eraan dat alle wegen en straten naar Brabant dienden versperd te worden en voorzien van slagbomen om ieder wagenverkeer onmogelijk te maken. Er werd een uitzondering gemaakt voor de Kasteelstraat. Wellicht was toen de bomenroof in het bos – alleszins reeds aan de gang in september 1916 – de voornaamste reden voor deze uitzondering. De Bareeldreef daarentegen was te versperren en de aanwezigheid te Buggenhout van een Forst-Kommando, met de gevreesde Feldwebel Pipper, stond ervoor borg dat de richtlijnen consequent werden gevolgd. Vermoedelijk dateerden de restanten van de bareel die we tijdens onze jeugd nog meermaals hebben gezien, ook uit 1916. Die bareeloverblijfsels bevonden zich halverwege de twee bochten van de dreef die destijds gemeenzaam Krommenelleboog en Draaiboom werden genoemd.
De naam Bareeldreef zal dan ook herinneringen blijven oproepen aan een periode waarin onze voorouders zich de zwaarste beproevingen moesten laten welgevallen.