Jozef Dubois

Jozef Dubois

1948 - 2007

Alhoewel de gezondheid van Jozef al een tijd sterk op de proef werd gesteld, vernamen we toch met verslagenheid zijn overlijden op zondag 14 januari. Aan hem verliest de heemkring een gewaardeerd medewerker.

Jozef was fier een Opstalnaar te zijn. Zijn belangstelling voor de gemeenschap combineerde hij graag met zijn opleiding als germanist. De Opstalse taul rekende hij tot het erfgoed en in de voetsporen van Joz Tilley werkte hij teksten uit in het dialect.

Naast zijn aandacht voor de taal bleef hij geboeid door het plaatselijk verleden, en vooral door mensen die zich belangeloos inzetten voor Opstal. Zo’n figuren bracht hij opnieuw onder de aandacht in zijn artikelen in ons tijdschrift.

Jozef was zelf ook sociaal sterk bewogen. Zijn inzet voor Avalon, in de welzijnsraad en tenslotte ook in de gemeenteraad waren voor hem een evidentie. Als je de wereld wil vooruithelpen, moet je mee de hand aan de ploeg slaan.

Over zijn eigen tegenslagen bleef hij steeds sober, alsof wat komt, genomen moet worden zoals het komt. Jozef was geen klager, maar vooral denker. Hij verwerkte naast een kwinkslag in zijn stukjes Opstalse taul steevast ook een duidelijke ethische boodschap. Vooral het ongekende lijden dat mensen overvalt, maakte op hem grote indruk. Een moment van bezinning over het kwaad dat mensen elkaar aandoen besloot dikwijls zijn artikels. Zijn afkeer van alle vormen van onrecht en de boodschap dat we er zelf iets aan kunnen veranderen, zullen ons sterk bijblijven.

Jozef, bedankt voor al jouw inzet, bedankt voor jouw bijdrage aan het erfgoed van Opstal, maar vooral bedankt voor de momenten waar je door je hele persoonlijkheid en levenswijsheid een onvergetelijke indruk op ons maakte.

Vanuit de hele werkgroep bieden we de familie ons oprecht meeleven aan bij het verlies dat hen zo zwaar treft.